Zeki Demirkubuz ve Reha Erdem'den sinema dersi
Günümüz Türkiye sinemasının iki büyük yönetmeni Zeki Demirkubuz ve Reha Erdem, 34. İstanbul Film Festivali kapsamında sinema dersi verecek. Reha Erdem bugün Akbank Sanat'ta, aynı zamanda festivalin ulusal yarışma jüri başkanı Demirkubuz ise 12 Nisan'da Salon İKSV'de olacak.

“Gerçekçi sinema ”dan Nick James’in tabiriyle “mucizevi olana”, “sıradan olanı şaşırtıcı kılan” Reha Erdem, ilk filmi ‘A Ay’dan bu yana kendine özgü tarzıyla hem yurtiçinde hem yurtdışında yalnızca eleştirmenlerin övgüsünü değil, birçok ödül de kazandı. İstanbul Film Festivali kapsamında bugün Akbank Sanat’ta gerçekleştirilecek bu özel buluşmada önce saat 14.00’te Erdem’in Anadolu Efes’in yapım desteğiyle çektiği ‘Kosmos’ (2010) gösterilecek. Ardından saat 16.30’da Reha Erdem, sinemasını, esin kaynaklarını, filmlerinde kurduğu zaman -mekân-insan ilişkisini ve sinemada anlam yaratmayı, heyecan vermeyi anlatacak. Yer kuponları saat 10.00’dan itibaren Akbank Sanat’tan alınabilir.

Türk sinemasının en özgün isimlerinden, 1997 yapımı ‘Masumiyet’ten 2012 yapımı Yeraltı’ya dek neredeyse her filmiyle hem yurtdışından hem de İstanbul Film Festivali’nden ödülle ayrılan auteur yönetmen Zeki Demirkubuz, “bende bir şeyleri biriktirdi” dediği festivale bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma’nın jüri başkanı olarak döndü. Demirkubuz, 12 Nisan Pazar günü saat 16.00’da Salon İKSV’de düzenlenecek sinema dersinde yapıtlarına işleyen o “gerçeklik duygusu, insanın ideoloji dışı o hainlik, kötülükten duyduğu sevinç”, Beşiktaş , Dostoyevski ve belki de heyecanla beklenen yeni filmleri ‘Bulantı’ ile ‘Kor’dan söz edecek, festival izleyicisiyle bir araya gelecek. Kapasite sınırlı olduğundan rezervasyon@iksv.org’a e-posta göndererek kayıt yapılması gerekiyor.